utorak, 24. siječnja 2012.

Što je astrologija i odakle potječe?

Na Zapadu je široko poznati, medijski vrlo pojednostavljeni pristup astrologiji, pri čemu se ljudi dijele na dvanaest astroloških znakova  prema znaku u kojem se nalazi Sunce u trenutku rođenja; pa tako imamo 12 sunčevih znakova. Taj oblik kreiran od medija, koji se koristi astrologijom. Astrologija je nastala početkom 20. stoljeća, popularna verzija jednog elementa iz natalne karte s kojom se i danas novine služe pojednostavljena je 12-kategorijska medijska forma. Za razliku od astrologije koja se služi izračunom položaja nebeskih tijela s točke gledanja ili rođenja, postoje i druge kategorizacije koje se imenuju astrologije iako to nisu.
Imamo različite kategorije astrologije a one su : Asteška astrologija, zvijezda, Kigaku ili japanska astrologija, Kineska astrologija, Estradna ili medijska astrologija, Jyotish ili indijska astrologija i Zapadna astrologija.

Ezoterična astrologija
U indijskoj astrologiji je podrazumijevajuća, dok u zapadnjačkoj je ista prenesena kroz ezoteričnu, ali i kršćansku modifikaciju. Teozofi su naročito zadržali ezoteričnu astrologiju tijekom prve polovice 20. stoljeća. Kršćanstvo je od 16. do 18. stoljeća protjeralo astrologiju iz svojih učilišta, te se astrologija poslije vratila tek u 20. stoljeću kroz karikiranu verziju javne medijske uniformnosti ili popularnih općih horoskopa po solarnim znakovima. Papa Ivan Pavao II. se 2000. godine ispričao svima koji su kao heretici progonjeni zbog svoga znanja od strane Crkve.


Estradna ili medijska astrologija
Nastala 1908. godine u Londonu za potrebe medija. Jedno stoljeće stara praksa medija danas je najčešće smatrana astrologijom, što nije, iako jest temeljena na jednom astrološkom ciklusu točnije ciklusu sunca kroz 12 znakova. Za astrologe nema nikakvu upotrebnu vrijednost do medijske  kategorizacije za samo prepoznavanje. Iako je ova primjena astrološki osnovana, nju u praksi astrolozi nisu primjenjivali svih prijašnjih tisućljeća, niti ima upotrebljivu vrijednost niti zadovoljava osnovne principe cjelovitosti individualnog horoskopa.


Znanstvena astrologija
H.J.Eyesenk, M.Gauquelin, R.Ebertin i drugi istraživači druge polovice 20. stoljeća prvi testiraju vrijedne i nevrijedne tehnike i tvrdnje, te zaključuju da je vrijedna daljnjeg istraživanja. Psiholozi i metodolozi za velika istraživanja otkrivaju "mars effect" kod sportaša, dok Ebertin reducira astrologiju na kutove, zanemarujući polja, kako bi matematički izolirao efekte, te eliminirao interpretaciju.


Psihološka astrologija
Započeta na premisi teorije sinkroniciteta C.G.Junga koja kaže da "sve nastalo u određenom trenutku nosi u sebi obilježja tog trenutka". Značenje riječi hora znači trenutak, u riječi horoskop. Jung interpretativnu prirodu najstarijeg simboličnog jezika arhetipa u ljudskoj i animalnoj prirodi vidi kao unutarnju stvarnost osobe asociranu sa simbolima arhetipnih analogija po principu da je nešto slično nečemu, a to drugo slično nečemu drugome. Princip slično je slično i tako u nedogled. To je jedan od dva sustava ljudskog i životinjskog učenja.


Horarna astrologija
Daje odgovor na konkretno pitanje. Astrološka karta se izrađuje prema vremenu i mjestu u trenutku u kojem je pitanje, jasno formulirano, postavljeno astrologu. Jednostavna i praktična, tumači se samo onaj dio karte koji je tematski obuhvaćen određenim pitanjem.



Natalna astrologija
Natus označava rođeni ili onaj koji je rođen. Astrologija živih bića. Iz perspektive natalne astrologije čovjek je cjelina istih elemenata u različitu omjeru i rasporedu. Filozof Bela Hamwas postavio je definiciju tretirajući astrologiju kao majku individualnog pristupa i humanističkog odnosa prema čovjeku. Ta tradicija natalne astrologije potpuno je suprotna fatalizmu bez izbora koju su astrologiji pripisivali u kasnom srednjem vijeku pa sve do danas.

Sinastrija ili usporedna astrologija
Grana astrologije koja se bavi tumačenjem odnosa dvije osobe na temelju usporedbe njihovih natalnih karti; pri čemu se pažnja obraća na sklad ili nesklad naglašenih znakova, elemenata i kvaliteta, međusobne planetarne aspekte, te utjecaj planeta jedne osobe na kuće i kutove natalne karte druge.

Elekcijska astrologija
Ima za cilj pronaći najpovoljniji trenutak za otpočinjanje nekog poduhvata. Elekcijska karta izrađuje se u kombinaciji s natalnom točnije kartom osnivanja poduzeća.

Mundana astrologija
To je astrologija svijeta, globalnih promjena svijeta. Analizom i predviđanjem obuhvaća sva zbivanja unutar država i naroda od političkih, ratnih, gospodarskih, društvenih, do prirodnih uvjeta i nepogoda. Horoskopi se izrađuju prema vremenu i mjestu u kojem se događaj odvio ili započeo.

Nema komentara:

Objavi komentar